Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, preafericitul Ignatie al IV-lea Hazim, a încetat din viaţă, miercuri, după o lungă suferinţă, au anunţat reprezentanţii Patriarhiei Române.


Patriarhul Daniel arată, în mesajul de condoleanţe adresat Sfântului Sinod al Patriarhiei Antiohiei şi al Întregului Orient, că PF Ignatie al IV-lea a fost personalitate marcantă a lumii creştine contemporane. "A fost dăruit de Dumnezeu cu harisme deosebite pentru împlinirea misiunii sfinte de slujitor al lui Hristos, remarcându-se printr-o vastă cultură teologică, o grijă deosebită pentru Biserică şi o largă deschidere spre dialog intercreştin şi interreligios ", a scris PF Daniel în mesajul citat de Mediafax.

Patriarhul Ignatie al IV-lea Hazim al Antiohiei s-a născut în anul 1921, în localitatea Mhardey din apropierea oraşului Hama din Siria, într-o familie de creştini ortodocşi arabi. A studiat literatura la Universitatea din Beirut, iar în 1945 a început să studieze teologia la Institutul Sfântul Serghie din Paris, fiind hirotonit preot. La întoarcerea de la studii, a înfiinţat Seminarul Teologic din Balamand, Liban, pe care l-a condus în perioada 1961-1966.

În anul 1961 a fost hirotonit episcop vicar patriarhal, apoi, în anul 1970, Sfântul Sinod al Patriarhiei Antiohiei l-a ales mitropolit de Lattakia (Siria). La 2 iulie 1979 a fost ales Patriarh al Antiohiei şi al Întregului Orient. Potrivit Patriarhiei Române, patriarhul Ignatie al IV-lea Hazim s-a remarcat printr-o vastă cultură teologică, o grijă permanentă pentru Biserică şi a manifestat o largă deschidere pentru dialogul intercreştin şi interreligios.

Patriarhul Ignatie al IV-lea Hazim a vizitat România în toamna anului 1996, când, împreună cu Patriarh Teoctist, a sfinţit Biserica Sfântul Spiridon Vechi din Bucureşti, de ziua Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.