Hanergy, o multinationala chineza specializata in energie regenerabila, a trait, probabil, cea mai neagra zi din istoria ei. Compania a pierdut miercuri, in numari 24 de minute, 18,6 miliarde de dolari (16,7 miliarde euro) la Bursa din Hong Kong.

Inaintea acestei prabusiri, valoarea totala a Hanergy atinsese peste 35 miliarde de euro, de sapte ori mai mult decat cea mai importanta societate specializata in panouri solare din Statele Unite, First Solar.

Interesant este ca Li Hejun, principalul actionar al Hanergy si patronul grupului, a lispsit de la adunarea anuala a actionarilor. Potrivit purtatorului sau de cuvant, omul de afaceri "a avut ceva de rezolvat". "Cand un patron nu ia parte la AGA anuala, aceasta absenta devine dubioasa si naste suspiciuni legate de starea de sanatate a intreprinderii pe care o gestioneaza", a explicat David Webb.

Potrivit analistului Gong Siwen, de la Northeast Securities Co, avand sediul la Shanghai, "piata astepta aceasta ajustare. Inainte de degringolada, actiunea Hanergy era deconectata de la cifra de afaceri si de performantele intreprinderii".