In respectivul articol, cercetatori ai Universitatii Stanford a descris modalitatea în care "gheaţa VII" a fost creata şi observata în laborator timp de doar şase miliardimi de secundă. "Aceste experimente cu apă sunt primele de acest gen şi ne permit sa asistam la o tranziţie fundamentală dezordine-către-ordine în una dintre cele mai abundente molecule din univers", a explicat Arianna Gleason, de la Laboratorul Naţional Los Alamos din Statele Unite, coordonatorul lucrarii.

În condiţii normale, la suprafaţa planetei noastre apa se cristalizează într-un singur mod, tipul Ih, sau "gheaţă hexagonală", fie că este vorba despre cristalele din gheţari sau din congelatoare. Pentru a obţine gheaţa VII, expertii de la Stanford au folosit cel mai puternic laser cu raze X, Linac Coherent Light Source.

Studierea tipurilor de gheaţă extraterestre, inclusiv gheaţa VII, îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să realizeze modele ale unor astfel de medii îndepărtate precum impacturile cometelor, structurile interne ale unor luni care conţin apă şi care ar putea susţine viaţă, precum satelitul Europa al planetei Jupiter, dar şi dinamica exoplanetelor gigantice numite super-Pământuri.

"Orice interior îngheţat al unui satelit sau al unei planete este strâns conectat cu suprafaţa obiectului", a spus Gleason. "Învăţând despre aceste interioruri îngheţate ne ajută să înţelegem modul în care s-au format lumile din sistemul nostru solar şi cum, cel puţin una dintre ele din câte ştim până acum, a ajuns să aibă toate caracteristicile necesare pentru viaţă", a adăugat omul de stiinta, scrie agerpres.