In martie 1930, cand Pascuala Perales Perez Esparza, a expus pentru prima data in vitrina magazinului sau un manechin de ceara, s-a iscat un intreg scandal. Imbracata in rochie de mireasa, tanara de ceara, cu ochi verzi si un zambet glaciar atragea atentia tuturor trecatorilor. Dar nu, nu frumusetea deosebita a manechinului ii frapa. Mireasa din ceara semana ca doua picaturi de apa cu fiica proprietarului, Pascualita, decedata cu putin timp inainte.

Legenda spune ca tanara s-ar fi aflat in fata altarului cand a fost intepata de o vaduva neagra, unul dintre cei mai veninovi paianjeni din lume si ca ar fi murit la scurt timp. O disparitie tragica, inca vie in memoria locuitorilor cand manechinul a aparut in vitrina magazinului. Asemanarea surprinzatoare a dat aprins imaginatia oamenilor, care au inceput sa susoteasca pe la colturi, spunand ca, de fapt, tatal ar fi imbalsamat trupul fiicei sale moarte si l-ar fi pus in vitrina.

Pascuala Esparza a incercat sa dezminta aceste zvonuri, nimeni nu l-a crezut. Mai mult, potrivit relatarilor localnicilor, magazinul a fost vizitat chiar de politistii care au confirmat ca manechinul era doar o papusa de ceara. Dar cand mireasa a fost dezbracata, unul dintre politisti a avut senzatia ca Pascualita a gemut.

Oricum, povestea halucinanta a magazinului inca atrage numerosi curiosi. Unii dintre ei afirma chiar ca mireasca in urmareste cu privirea, iar vanzatorii spun ca noaptea ii aud pasii si ca o trateaza pe Pascualita ca pe o adevarata doamna: in fiecare saptamana, ei spala si coafeaza parul lung al manechinului si trag perdeaua de fiecare data cand ii schimba rochia.