Intr-o interventie solemna, presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a catalogat acordul interimar incheiat cu Iranul drept “o prima etapa importanta” in rezolvarea problemei dosarului nuclear al Teheranului. Acordul, a subliniat liderul de la Casa Alba “bareaza, in mod cat se poate de evident, drumul” republicii islamice spre dobandirea unei bombe atomice.

“In urmatoarele sase luni vom incerca sa ajungem la un acord total. Abordam aceste negocieri pornind de la un principiu de baza: Iranul, ca orice alta tara, trebuie sa aibe acces la energie nucleara pasnica”, a spus Obama, citat de RIA Novosti. Un inalt responsabil american a precizat, la randul sau, ca, in esenta, acordul in cauza “stopeaza orice avans al Iranului in programul sau nuclear” si nu “recunoaste dreptul tarii de a imbogati uraniu”.

Printre altele, documentul prevede “neutralizrea stocurilor de combustibil nuclear cu un grad ridicat de imbogatire si anuleaza fazele cruciale ale programului atomic” al Iranului. De asemenea, textul impune obligativitatea Teheranului de a permite expertilor ONU in domeniul nuclear sa verifice periodic respectarea de catre Iran a acordului incheiat.  

Discutii secrete intre SUA s iIran

Agentia Reuters, citata de presa internationala, subliniaza, in context, ca, in perioada premergatoare obtinerii acordului de la Geneva,  SUA si Iran au purtat discutii bilaterale secrete, a caror existenta nu a fost dezvaluita nici chiar principalului “consilier” al Casei Albe din regiune – Israel.

“Au fost cateva discutii bilaterale cu iranienii, ca o completare la negocierile purtate in interiorul grupului international” care se ocupa de programul nuclear al Teheranului (SUA, Marea Britanie, Franta, Germania, China si Rusia). “Aceste discutii au avut menirea de a identifica ideile care sa ajuge negocierile sa mearga inainte”, a explicat, sub acoperirea anonimatului, un reprezentant al Casei Albe.