Intr-o scurta declaratie de presa, seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier a precizat ca acordul in cauza vizeaza crearea unei linii de demarcatie in jurul careia armele grele vor fi interzise.

In acest context, participantii la intrunirea de la Berlin si-au exprimat ingrijorarea fata de escaladarea situatiei din estul Ucrainei si au facut un apel la incetarea ostilitatilor.

In alta ordine de idei, Ucraina a cerut Fondului Monetar International sa puna la punct un parteneriat pe termen lung si o renegociere a datoriei Kievului. Ucraina beneficiaza deja de un ajutor din partea FMI, acordat in aprilie anul trecut, dar Kiev doreste anularea acestuia in favoarea unui program de finantare de mai lunga durata si, desigur, mai consistent.

Un comunicat publicat dupa intalnirea de la Davos, statiunea elvetiana de schi care gazduieste anual lucrarile Forumului economic mondial, dintre presedintele Ucrainei, Petro Porosenko si seful FMI, Christine Lagarde, arata ca preconizatul parteneriat ar asigura o asistenta financiara pe urmatorii patru ani, timp in care Ucraina spera sa gaseasca drumul spre crestere economica.

Un ragaz care va oferi Kievului timpul necesar pentru refacerea rezervelor sale valutare si asigurarea unei stabilitati economice si financiare.