De altfel, realizarea acordului a constituit o supriza generala. Dar speranta ca, in Ucraina, lucrurile se vor calma, in sfarsit, nu a durat mult. La scurt timp, Washingtonul a anuntat, prin intermediul secretarului de stat, John Kerry, ca Rusia va trebui sa infrunte noi sanctiuni, daca nu va respecta angajamentele asumate in Elvetia.

„Daca nu vor exista progrese in cursul urmatoarelor zile, daca nu vom observa miscari in directia buna, vor veni sanctiuni suplimentare, costuri suplimentare”, a spus seful dipomatiei americane, adresandu-se ziaristilor la Geneva. Cateva ore mai tarziu, de la Washington, presedintele Barack Obama a salutat acordul convenit, care, in opinia lui, deschide calea normalizarii situatiei, evocand, totodata, posibilitatea adoptarii de noi sanctiuni, in functie de atitudinea Rusiei.

„Toate partile trebuie sa se abtina de a actiuni violente, acte de intimidare sau provocari”, reclama textul acordului, la care s-a ajuns dupa mai multe ore de discutii. „Toate gruparile ilegal inamrate trebuie sa depuna armele; toate cladirile ocupate ilegal trebuie restituite proprietarilor legitimi; toate strazile, pietele si alte locuri publice din orasele ucrainene trebuie eliberate”, indica documentul.

Acest acord „va fi un test pentru Rusia. Vom vedea daca Rusia vrea cu adevarat stabilitate in regiune”, a comentat seful diplomatiei de la Kiev, Andri Deschitsa la aceeasi conferinta de presa. Tot el a declarat, ulterior, ca, acordul de la Geneva nu vizeaza si Euromaidanul, centrul revolutiei ucrainene. „Din cate stiu, prezenta activistilor este perfect legala”, a explicat diplomatul.