Preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a coborât cu până la 3 dolari, după ce a urcat vineri cu 97 de cenţi şi a încheiat săptămâna trecută la 111,05 dolari pe baril, transmite Bloomberg. Cotaţia ţiţeiului WTI, de referinţă pe piaţa SUA, a scăzut cu până la 1,6%, respectiv 1,55 dolari, la 93,29 dolari pe baril.

Iranul şi marile puteri - SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Rusia şi China - au încheiat în weekend, la Geneva, un acord care limitează programul nuclear iranian şi prevede relaxarea sancţiunilor economice asupra ţării, deblocând parţial exporturile de petrol.

Cotaţia Brent, de referinţă pentru jumătate din volumul de petrol tranzacţionat la nivel mondial, reacţionează puternic la evoluţiile din dosarul nuclear al Iranului. Exporturile de petrol ale Iranului au scăzut cu 60% de la începutul anului trecut, din cauza sancţiunilor, statul pierzând astfel venituri de peste 80 miliarde de dolari, potrivit administraţiei americane.

Acordul preliminar încheiat în weekend, pentru o peioadă de şase luni, menţine anumite sancţiuni în zona serviciilor financiare care continuă să limiteze exporturile de petrol. De asemenea, embargoul pe exportul de produse petroliere rafinate a fost menţinut, dar Iranul a obţinut acces la sume în valoare totală de 4,2 miliarde de dolari deţinute în coturi bancare din străinătate, îngheţate până acum.

UE va ridica interdicţia asupra contractelor de asigurare pentru vase petroliere care transportă ţiţei iranian, dar va continua să blocheze importurile din Iran, scrie Mediafax.