Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de marţi în creştere, susţinute de zvonurile privind un acord al miniştrilor de Finanţe privind Grecia şi de optimismul că autorităţile israeliene şi palestiniene vor semna un acord de încetare a focului în Gaza, transmite Bloomberg.


Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,3%, continuând un avans de 2,2% consemnat luni. "Piaţa şi-a revenit în urma zvonurilor că va avea loc un armistiţiu în Israel. Există totodată posibilitatea unei soluţii pentru Grecia, în discuţiile din această seară", a declarat Stephane Ekolo, director pentru strategie în Europa la Market Securities în Londra.

Miniştrii europeni de Finanţe vor încerca în această seară să ajungă la un acord referitor la acoperirea unui deficit de finanţare de 15 miliarde de euro al Greciei şi să păstreze sprijinul FMI pentru statul elen. Indicii naţionali au crescut pe 14 din 18 pieţe de capital din Europa Occidentală.

Indicele londonez FTSE 100 a urcat cu 0,1%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,5%, iar DAX al bursei din Frankfurt cu 0,6%. Titlurile EasyJet au avansat cu 5,4%, la cel mai ridicat nivel din noiembrie 2007, după ce compania aeriană low-cost a dublat dividendele la 21,5 pence pe acţiune şi a anunţat un profit de 317 milioane lire sterline, peste aşteptări.

Acţiunile companiilor miniere Xstrata şi Glencore au crescut cu 3%, respectiv 1,4%, după ce acţionarii au aprobat un plan de fuziune de 31 miliarde dolari, care mai are nevoie de acordul autorităţilor de reglementare din Europa şi China. Titlurile bancare au avut o evoluţie negativă. Acţiunile Credit Suisse au coborât cu 2%. Banca elveţiană a anunţat un plan de reorganizare a diviziei de investment banking şi de fuziune a operaţiunilor de management al activelor cu cele de private banking, pentru reducerea costurilor şi a structurii. Titlurile Deutsche Bank au pierdut 1,5%, iar Intesa Sanpaolo 1,1%.