Acţiunile Samsung Electronics au atins vineri un nivel record la Seul, la o zi după ce Fitch a retrogradat Sony şi Panasonic la nivelul "junk", nerecomandat investiţiilor, sporind şansele companiei sud-coreene să îşi extindă dominaţia pe piaţa electronicelor de consum, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Titlurile Samsung au crescut cu 1,4%, cel mai mare avans săptămânal înregistrat după 1 august, iar de la începutul anului au urcat cu 36%, evaluând compania la 212 mii de miliarde de woni (195 miliarde de dolari). Samsung a intrat astfel în topul celor mai mari 15 companii la nivel mondial în funcţie de capitalizarea de piaţă, potrivit datelor Bloomberg.

Sony şi Panasonic, care înregistrează pierderi record, vor avea probleme în continuare din cauza yenului puternic şi a condiţiilor economice dificile din Japonia, potrivit Fitch, care a retrogradat pentru prima oară companiile în categoria "junk".

Spre deosebire de Samsung, care se extinde cu cheltuieli şi profituri record, producătorii japonezi de electronice închid fabrici şi fac concedieri, în condiţiile în care în ultimele două decenii nu au lansat produse de top, cum au făcut Apple, Samsung şi LG Electronics.

"Samsung va profita de problemele rivalilor japonezi. Pe lângă vânzările de smartphone-uri, Samsung îşi va mări cota şi pe piaţa tabletelor PC", a declarat Kim Hyung Sik, analist la Taurus Investment & Securities în Seul.

Grupul sud-coreean are rating A+ cu perspectivă stabilă din partea Fitch.

Pe de altă parte, un judecător al unui tribunal din California a ordonat joi Apple să informeze Samsung despre termenii financiari ai unui acord de licenţiere încheiat cu HTC. Ordinul vine după ce Apple a câştigat în acest an, în justiţia americană, penalizări de 1,05 miliarde de dolari din partea Samsung, pentru încălcarea unor patente. Cele două companii se judecă în ţări din întreaga lume pentru încălcarea patentelor tehnologice.