Activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor atinge 2,6-2,7 miliarde de euro la finele anului viitor, în creştere cu circa 25% faţă de decembrie 2012, pe fondul majorării contribuţiei din venitul brut al salariaţilor de la 3,5% la 4% şi randamentelor obţinute de administratori.

"Prin creşterea contribuţiei la 4%, intrările în fondurile de pensii private obligatorii se vor situa la circa 45 milioane de euro pe lună, de la 37 milioane în acest an. Asta înseamnă că activele fondurile vor creşte cu aproximativ 500 milioane de euro, la care se adaugă aportul randamentelor. Anticipez că fondurile de pensii vor avea 2,6-2,7 miliarde de euro în conturi la finele anului viitor, de la 2,1 miliarde euro în acest an", a declarat directorul general al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Cristian Roşu, la o întâlnire cu presa.

La finele lunii noiembrie, Pilonul II avea active de 9,29 miliarde de lei (2,04 miliarde de euro) şi 5,74 milioane de clienţi.

Primele contribuţii la Pilonul II au fost virate în mai 2008.

Roşu a mai spus că fondurile de pensii facultative (Pilonul III) se vor menţine pe acelaşi trend de creştere modestă, activele acestora urmând să depăşească 150 milioane de euro.

"Aportul acestor fonduri la totalul industriei rămâne în continuare modest, pe fondul numărului scăzut de participanţi", a spus reprezentantul CSSPP.

La 30 noiembrie, Pilonul III avea active de 580,6 milioane de lei şi 288.479 clienţi.

Primele contribuţii la fondurile de pensii facultative au fost virate în mai 2007.