"După ce a scăzut continuu aproape cinci luni la rând, activitatea din industrie a înregistrat o revenire în luna septembrie. Indicatorul pentru volumul producţiei a urcat la 60 de puncte faţă de 51 în august şi se află acum peste media de 57 de puncte a ultimelor 23 de luni. Practic, în luna septembrie, industria s-a depărtat cu 10 puncte de pragul sub care se află zona de contracţie", se arată în documentul, potrivit caruia sezonalitatea reprezintă una din forţele scăderii.

"În toate ţările europene, producţia industrială scade în lunile de vară, producătorii pleacă în concediu, iar unii închid capacităţile cu totul. Şi la noi, tiparul activităţii industriale din ultimii doi ani arată o contracţie între mai şi august. Totuşi, anul acesta, căderea pe timpul verii a fost mai brutală decât anul trecut. Sezonalitatea s-a adăugat la condiţiile dificile ale pieţei globale şi europene caracterizate prin supraofertă, prăbuşirea preţurilor la materii prime şi exporturi ieftine de la economii concurenţiale din zona Asiei", menţionează sursa citată.

Barometrul indica o creştere a comenzilor noi de la 50 de puncte în august la 60 în septembrie şi o creştere puternică a comenzilor pentru export de la o cotă recesionară de 46 de puncte la 61 de puncte în zona de expansiune. "Dar producătorii noştri abia încep să-şi re-umple depozitele, după o perioadă lungă de 'de-stocare'. Indicatorul pentru stocuri a crescut doar cu 2 puncte, de la 42 în august la 44 în septembrie, un semn că stocurile au fost lichidate aproape în întregime", subliniaza autorii Barometrului.

Conform documentului, tiparul anual arată că de obicei revenirea în industrie durează până la sfârşitul anului. Barometrul lunar cu situaţia la zi din industrie prezintă activitatea din industrie în luna septembrie 2016, apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate. Acesta este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 304 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele culese sunt prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 19 - 24 octombrie 2016, scrie agerpres.