Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a urcat în aprilie la 56,8 puncte, de la 56,4 de puncte luna precedentă, arata raportul Markit, companie cu sediul la Londra. Este cel mai ridicat nivel din 2011.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte indica o expansiune a economiei, iar sub aceasta valoare reflectă o contractare a economiei. "Datele încurajatoare din acest studiu vor majora probabil estimările privind avansul zonei euro în 2017 şi ar putea duce la o înăsprire a politicii monetare a BCE", a comentat Chris Williamson, economist şef al IHS Markit.

Potrivit estimarilor sale, PIB-ul zonei euro ar urma sa nregistreze în trimestrul al doilea din acest an un avans de aproximativ 0,7%, faţă de o expansiune de 0,5% în precedentele trei luni şi în trimestrul patru din 2016.

În zona euro, politica monetară relaxată şi o atenuare a politicii fiscale vor sprijini un avans al economiei de 1,6% în 2017 şi în 2018, a estimat recent Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).