Născut Joseph Yule, Mickey Rooney a fost unul dintre primii copii-vedetă ai cinematografului şi s-a bucurat de o imensă popularitate mai ales în anii '30 şi '40.

Rooney, a cărui stare de sănătate era fragilă de mai mulţi ani, a murit din cauze naturale. Artistul trăia împreună cu cea de-a opta sa soţie, Jan Chamberlin, din 1978.

Mickey Rooney, foarte apreciat şi respectat la Hollywood, nu şi-a încetat de fapt niciodată activitatea. Astfel, în 2011 el încă mai figura pe afişul Muppets.

Născut la 23 septembrie 1920 în cartierul Brooklyn din New York, el a fost fiul a doi actori de comedie itineranţi. Şi alături de aceştia şi-a făcut debutul în lumina reflectoarelor în 1922, pe când avea doar 17 luni. El devine începând cu 1927 un star al filmului mut după ce intră în pielea unui personaj comic devenit foarte popular, Mickey McGuire, al cărui prenume îl va prelua.

Copilul-actor îşi multiplică apariţiile artistice şi devine idolul Americii cu ajutorul seriei de filme în care interpretează personajul Andy Hardy. Pelicula iniţială, apărută în 1937, va avea nu mai puţin de 14 continuări (până în 1944) şi va prefigura seriile televizate.

Acest rol îi va aduce un Oscar special pentru 'contribuţia sa semnificativă la personificarea pe ecran a spiritului tinereţii'