Potrivit datelor industriei de resort, anul trecut, Rusia a produs in primele 11 luni 268,5 tone de aur, cu 15,7% mai mult decat in perioada de referinta a anului anterior. Un rezultat obtinut prin darea in exploatare a unor noi zacaminte din Orientul Indepartat.

Anul acesta, se va ajunge la 300 de tone. "Cine vrea sa inteleaga cum actioneaza rusii in vremuri de criza, este suficient sa analizeze datele privind achizitiile de aur", comenta, in acest contex, publicatia Die Welt.

Metalul galben constituie un fel de polita de asigurare in momente tulburi, explica Iaroslav Lisovolik, de la Deutsche Bank. Acesta este si motivul pentru care autoritatile au decis o crestere a rezervelor de aur de la 7% la 10%.

Scopul - reducerea vulnerabilitatii rezervelor valutare in conditii de crestere a riscurilor pentru investitorii pe pietele emergente. "In plus, cresterea rezervelor de aur este menita sa diversifice structura rezervelor", mentioneaza analistul rus.

Pentru ca, adauga Oleg Petropavlovsk, de la firma de consultanta RBK, aurul poate fi folosit drept instrument de plata intr-o situatie de forta majora. Ce inseamna asta?

"Daca masurile de izolare a Rusiei vor spori, daca vor fi adopate noi sanctiuni, rubla se va deprecia in continuare, in timp ce aurul ar putea fi folosit pentru cumpararea de tehnologii, alimente si alte produse", a crede Petropavlosk. .