Întrebat ce schimbări au avut loc în procesul de extindere a UE în ultimii cinci ani, Stefan Fule a remarcat că atât statele membre, cât și cele candidate simt o oboseală în legătură cu ritmul lent al procesului de extindere, relateaza Agerpres in pagina electronica.

"Mai presus de orice, aderarea României și Bulgariei a pus sub semnul întrebării credibilitatea întregului proces. Pentru că a fost pentru prima dată când UE a decis să introducă un mecanism special de cooperare și verificare asupra statelor membre", a declarat el.

Comisarul european a mai spus că "cea mai mare provocare a fost recâștigarea credibilității pierdute a procesului de extindere".

"Ne determină să extindem și să înăsprim standardele. Statele candidate trebuie să demonstreze că legislația adoptată funcționează", a adăugat Stefan Fule.

Comisarul Fule a remarcat că, înainte ca el să înceapă să lucreze pentru Comisia Europeană, statele membre aveau la dispoziție doar câteva instrumente de a influența sau chiar de a bloca extinderea. 'Acum au peste o sută de posibilități de a face acest lucru. Noi nu vrem să încetinim în niciun fel procesul de extindere. Dar orice stat membru are acum mai multe posibilități să monitorizeze calitatea bună a nivelului de pregătire a țărilor candidate", a mai explicat Stefan Fule.