Ieşirea Greciei din zona euro ar declanşa un semnal de alarmă care ar arăta europenilor că nu mai au interese şi destine comune, sau dorinţa de a trăi împreună, a estimat Christopher Dembik, economist Saxo Bank, intr-un comunicat preluat de agerpres.

"Rămâne dificil de estimat impactul politic al Grexitului. Polarizarea opiniei publice din Germania, Danemarca, Spania şi Finlanda, plus perspectiva unui Brexit (ieşirea posibilă a Marii Britanii din UE) reflectă faptul că nu s-a mai discutat şi lucrat de mult la comun în Europa", a adaugat expertul  In opinia lui, adevărata miză a dosarului grec este cu siguranţă politică, nu economică.

"Premierul elen Alexis Tsipras a înţeles cu siguranţă asta şi vrea să aducă în discuţie datoria Greciei la următorul Consiliu European care va avea loc pe 25-26 iunie. Cu alte cuvinte, nu aşteptaţi nimic de la întâlnirea Eurogrupului de azi", a vertizat economistul Saxo Bank.

In alta ordine de idei, Dembik afirma ca Atena ar putea opera o devalorizare monetară între 50% şi 70%, în cazul unui Grexit. "O recesiune fără precedent va urma în anul care vine. În Argentina, în anul post-default, recesiunea a atins 11%. O cifră asemănătoare pare plauzibilă şi în cazul Greciei. În pofida a ceea ce cred susţinătorii unui Grexit, devalorizarea monetară este doar o iluzie şi nu va ajuta ţara să câştige în competitivitate. Devalorizarea ar fi eficientă doar dacă balanţa de plăţi a Greciei nu ar fi structural în deficit. Ca volum, importurile sunt de trei ori mai mari decât exporturile. În acest caz, devalorizarea e doar un simbol al unei economii pe moarte şi ar declanşa o criză umanitară nemaivăzută din '45 încoace", a estimat Dembik.

El este de părere că adoptarea unei noi monede care să înlocuiască euro ar putea fi, de asemenea, dificilă. "Nu se ştie dacă grecii o vor face. Probabil o vor privi cu suspiciune, aşa cum arată toate studiile despre apartenenţa Greciei la UE. Cel mai negru scenariu - cu mai multe monede aflate în paralel în circulaţie pe o perioadă mai lungă - devine şi el plauzibil. S-ar putea întâmpla, având în vedere că aproximativ 100 de miliarde de euro au fost retraşi din sectorul bancar de la sfârşitul lui 2009 şi au fost ţinuţi la ciorap de-atunci încoace. Am putea asista la o piaţă neagră a monedelor, similar cu ceea ce putem vedea în Argentina şi Venezuela. Grecii vor prefera moneda puternică - euro şi vor dori să scape de cea nouă. Legea lui Gresham va funcţiona perfect: banii răi îi scot la iveală pe cei buni. De fapt, asta ar putea duce la un fel de 'eurizare' a economiei elene. Nu e nicio îndoială că Grecia va fi marele perdant în cazul în care negocierile cu creditorii vor eşua", a explicat oficialul Saxo Bank.

De asemenea, el a precizat că, parţial sau total, defaultul Greciei nu va duce la o deteriorare a sistemului de finanţe publice sau la creşteri de taxe în statele din Europa. Defaultul Greciei, arată Dembik, va determina statele UE să-şi refinanţeze împrumuturile pe pieţele financiare.