Potrivit unui sondaj realizat la sfarsitul anului trecut de Fondul intenational al sistemelor electorale, 47% dintre ucraineni considera coruptia cel mai mare dusman al tarii. Acum, oamenii asteapta de la noul presedinte, ajuns la putere gratie revolutiei din Piata Maidanului, sa rezolve rapid aceasta problema.

In clasamentul elaborat de Transparency International, Ucraina a ocupat, anul trecut, locul 144 din totalul celor 177 de state analizate in acest raport anual al coruptiei, la egalitate cu Nigeria si cu 16 trepte sub Rusia.

Coruptia din Ucraina este rezultatul cumulat al mai multor factori, printre care relatiile mult prea apropiate dintre mediul de afaceri si politic, un sistem fiscal opac si ingrozitor de complicat, salariile mici din sectorul bugetar si gestionarea defectuoasa a resurselor naturale.

Pentru a "infrange acest dusman", unul cat se poate de real si de periculos pentru viitorul tarii, Ucraina trebuie sa reconstruiasca in totalitate sistemul politic, juridic si administrativ. In acest sens, Porosenko va fi constrans sa adopte decizii dificile si, fara indoiala, nepopulare. El va trebui, de asemenea, sa curete clasa politica de personalitati influente cu interese de afaceri, sa reduca drastic uriasa armata a functionarilor, care abuzeaza de pozitia lor.

Nu trebuie uitata, de asemenea, politia, o institutie unde coruptia este prezenta de sus pana jos. In plus, Porosenko trebuie sa impune transparenta financiara din partea inaltilor functionari ai statului, inclusiv din partea lui, subliniaza publicatia americana Foreign Affairs.

Un prim pas in directia corecta a fost deja facut. In martie, specialistul in investigatii jurnalistice, Tatiana Chernovol, a fost numita sefa Comisiei nationale anticoruptie. Pe de alta parte, activitatea noului guvern este atent supravegheata de diferite organizatii neguvernamentale internationale, precum Transparency International si Centrul de combatere a coruptiei.