"Nu cred ca Abramovici este absurd",  declarat intr-un recent interviu un apropiat al omului de afaceri. Potrivit spuselor sale, patronul clubului britanic de fotbal Chelsea este "o persoana mai degraba linistita, inchisa, fidel prietenilor si partenerilor lui. Dar marile lui calitati sunt calmul, spiritul de afaceri si stapanirea de sine".

Totusi, Abramovici nu se teme sa fie spontan. Spre exemplu seara cand, stand in masina alegea unde sa-si petreaca restul zilei - la Londra, Paris, Moscova sau San Tropez, dispunand, apoi, sa i se pregateasca avionul personal. E adevarat ca, acum, la cei 49 de ani ai sai, Abramovici a devenit ceva mai prudent: isi alege cu grija investiile, analizand in detaliu fiecare eventuala tranzactie, fie ca e vorba de preluarea unei participatii sau vanzarea unui activ, or achizitionarea unui iaht sau opere de arta. Este de la sine inteles ca si problema Mourinho este gandita sub toate aspectele ei.

La inceputul lunii octombrie, consiliul director al clubului Chelsea a dezbatut daca merita sau nu sa fie schimbat al 10-lea, in 11 ani de zile, a antrenorului principal. "Pozitia Marinei Granovskaia (a fost secretara personala a lui Abramovici, iar acum este un membru influent al conducerii clubului) l-a ajutat pe patron sa procedeze asa cum i-a sugerat de la bun inceput intuitia: sa-i acorde lui Mourinho timp pentru redresarea situatiei".

Semnatarul articolului considera ca Abramovici va mai trage de timp, fara insa sa-si ia ochii de la antrenor si studiind diferite posibile candidaturi, precum Carlo Anchelotti si asteptand sa vada cum evolueaza criza din interiorul echipei.

"La Chelsea, deciziile sunt luate de Abramovici, nu exista nici o indoiala", subliniaza alt reprezentant al anturajului omului de afaceri. "Dar nu e o dictatura. Este o structura foarte bine pusa la punct. Practic, toti se subordoneaza Marinei, iar Marina lui Abramovici". "Marina stie punctele sensibile ale sefului ei, stie cum profite de ele pentru a obtine rezultatul dorit. Cu Roman trebuie sa stii sa vorbesti. El pune intrebari directe si asteapta raspunsuri laconice. Isi insuseste aceste raspunsuri, iar la un moment dat, adica dupa patru zile, saptamani, luni, daca nu chiar peste un an, va hotari ca trebuie schimbat ceva", a detaliat interlocutorul The Times.

Daca Mourinho vrea sa evite inevitabilul, "el trebuie sa castige meciuri, sa fie mai retinut in declaratii publice, dar si mai retinut in discutiile private. Daca ii va calca pe coada pe cei din culise, nu va rezista", a avertizat sursa citata.

"Ce poti spune despre Abramovici altceva decat stie toata lumea? N prea multe. Un lucru este cert: el s-a aflat la momentul potrivit in locul potrivit pentru a aduna o avere colosala dupa destramarea URSS. Da, intr-un fel a avut noroc, dar cei care ii cunosc adevarata povesta nu vor afirma niciodata ca s-a nascut un norocos", spune un fost consilier al omului de afaceri.

Abramovici are cinci copii. Toti invata in Marea Britanie, la cele mai bune scoli si universitati. Dar Abramovici nu a deveni un englez, chiar daca traieste deja de foarte multi ani la Londra. "Viata lor se invarte in jurul Moscovei, nu in jurul Londrei. Partenera de viata a lui Abramovici, Dasha Jukova, a lansat un mare proiect Iris Foundation, investeste in arta moderna, dar mai ales in muzeul Garaj. Adora arta si stie ce este arta, la fel ca Abramovici", a mentionat fostul consilier.