"Am efectuat mai multe sondaje de opinie pentru obiectivitate, în scopul identificării crizelor majore (cu care se confruntă mediul de afaceri - n. r.). Una dintre crizele pe care le-am identificat este cea a lipsei forţei de munca specializate. Ne mai confruntăm şi cu o a doua migraţie a forţei de muncă: oameni care pleacă din sistemul privat şi se duc în sistemul bugetar. (...) În sistemul de stat este o lipsa de eficienţă. Există riscul ca sistemul privat să nu mai poată susţine administraţia publică", a spus seful CCIR, potrivit unui comunicat.

Daraban a subliniat ca organizatia pe care o reprezinta încearcă să se implice în proiecte, plecând de la realitatea existentă în economie, pentru că, "dacă am conştientiza-o, am afla ce putem face în învăţământ, în diplomaţia economică sau cum putem elabora caietele de sarcini astfel încât să nu descalificăm din start capitalul românesc prin anumite condiţii de participare".

Pe de alta parte, el a tras un semnal de alarma, amintind ca Romania se ocupa "penultimul loc în Europa la productivitatea muncii, ultimul loc la inovare şi cercetare şi ultimul loc la digitalizare". In opinia presedintelui Camerei de Comert : "este foarte important să realizăm că nu se fac profituri mari în România. Cei care au depus bilanţul la organele fiscale au o cifră de afaceri în jur de 263 de miliarde de euro şi un profit brut de 19 miliarde de euro. Deci, vedem o rată a profitului de 7,2%. Nu sunt profituri mari'.