140.000 euro. Suma este un record absolut pentru Adrian Ghenie, reprezentantul „noului val” al artei vizuale românești. Ghenie este considerat de presa internațională de specialitate “cel mai nou star al artei contemporane mondiale”.

Zilele acestea, Adrian Ghenie s-a aflat, în cadrul licitației Sotheby’s, dedicată numelor mari ale artei contemporane mondiale, în selecta companie a lui Francis Bacon, Jean-Michel Basquiat, Mark Rothko sau Gerhard Richter. Cel din urmă este cel mai bine vândut artist în viață.

”Dr. Mengele 2”, semnată Adrian Ghenie, a fost adjudecată cu suma de 140.747 € - de 4 ori mai mare decât valoarea estimată (35.000 – 46.000 €), în cadrul Licitației de Artă Contemporană organizată de Sotheby’s.

Potrivit comunicatului Casei,  prețul-record obținut de opera lui Adrian Ghenie „subliniază o cerere tot mai mare de opere aparținând generației tinere”.  Ghenie „pictează fețe urâte, desfigurate, care par mâncate sau blurate, într-un stil apropiat de cel al lui Francis Bacon, însă mult mai violent“, spun jurnaliștii de la Art Info.

În ultimii doi ani, Adrian Ghenie a avut un parcurs ascendent constant pe piața internațională de artă. Recordul anterior al lui Adrain Ghenie (36 ani), este tabloul „Studiu pentru bătaia cu plăcinte”, adjudecat în aprilie, 2012 cu suma de 52.764 €, la casa de licitaţii Tajan din Paris. În 2011, alte două opere ale sale au fost tranzacționate la marile case de licitații: „Gară în afara timpului”, adjudecată cu suma de 14.578 €, la aceeași Sotheby’s, respectiv „Piscină”, operă tranzacționată la casa Phillips de Pury, Londra pentru suma de 12.868 €.

Lucrările artistului au fost expuse la Liverpool Biennale (2008), Prague Biennale (2009), Kunsthalle Budapest (2012), San Francisco Museum of Modern Art (2012), Palazzo Strozzi, Florența (2012), Museum of Contemporary Art, Denver (2012).

Adrian Ghenie s-a născut în 1977, la Baia Mare. A absolvit Universitatea de Arte din Cluj,. În 2005, a fondat, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, la Cluj şi ulterior şi la Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia, 2007, iar în 2008 a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

„Școala de la Cluj”, din care face parte Adrian Ghenie, a reprezentat un context propice interacțiunii cu o serie de alți artiști apreciați în plan internațional: Mircea Cantor, Mircea Suciu, Şerban Savu, Marius Bercea sau Ciprian Mureșan.