Judecatorii care se ocupa de acest caz, Guilaume Daieff si Charlotte Bilger, sustin ca gestionarii fondurilor HSBC au trecut extrem de des frontiera franco-elvetiana cu scopul de a-i convinge pe clientii francezi sa opteze in favoarea unor solutii de evitare a fiscului.

Potrivit unei ultime estimari fiscale, este vorba de peste 5 miliarde de euro care ar fi fost ascunsi de contributorii francezi disimulati in spatele unor societati paravan inregistrate in Panama sau in Insulele Virgine britanice.

In cadrul acestui dosar, magistratii l-au audiat deja, in 11 septembrie, pe David Garrido, director pe probleme juridice la HSBC. Le Monde a aflat ca acesta ar fi declarat ca "banca nu a realizat ca incaca dreptul francez", dar ca institutia pe care o reprezinta este dispusa sa ajunga la o solutie negociata.

"Cautam o posibilitate de a discuta", a afirmat Garrido, deschizand calea unui eventual acord financiar susceptibil sa puna capat procedurii penale. Se pare insa ca judecatorii care instrumenteaza cazul nu agreaza, cel putin deocamdata, astfel de tratative.

Investigatia se bazeaza pe datele sustrase de la HSBC din Geneva de informaticianul Herve Falciani in 2008. Potrivit calculelor anchetatorilor, peste 180,6 miliarde de euro, apartinand unui numar de 106.682 persoane fizice si 20.129 de persoane juridice, ar fi fost ascunse intre 2006 si 2007 in conturile bancii. hs