Tribunalul olandez a ordonat, de asmenea, rambursarea catre Rusia a cheltuielilor de judecata, cifrate la 16.801 euro. "Este o victorie absouta pentru Rusia", a declarat pentru BBC, Andrei Kondalev, care reprezinta Rusia in toate procesele intentate de fostii actionari ai companiei petroliere IUKOS.

"Motivarea instantei precizeaza ca Rusia nu a ratificat Carta energiei, motiv pentru care decizia  Curtii de arbitraj nu poate fi aplicata in privinta ei", a explicat Nioucha Bassari, partener al cabinetuli de avocatura Hanotiau&van der Berg.

In 2003, mai multi lideri ai societatii IUKOS, printre care Mihail Hodorkovski si Platon Lebedev, au fost condamnati la multi ani de inchisoare, in principal pentru frauda si evaziune fiscala. La scurt timp dupa pronuntarea verdictului, grupul Rosneft a preluat, prin liciatie, o mare parte dintre activele IUKOS. In aceste conditii, un grup de actionari ai fostei companii fondata de Hodorkovski a cerut compensatiide 114 miliarde de dolari la Curtea de arbitraj de la Haga.

In iulie 2014, Curtea a decis sa satisfaca partial plangerea fostilor actionari, ordonand Moscovei sa plateasca acestora compensatii de 50 de miliarde de dolari, precum si 65 de miliarde cheltuieli de judecata. Totodata, s-a pus sechestru pe numeroase bunuri publice detinute de Rusia in Europa si in Srtatele Unite, in vederea vanzarii si recuperarii banilor.