Agitatie mare pe aeroportul Seremetievo, din Moscova, unde de duminica seara se afla Edward Snowden, fostul angajat al NSA. Omul care a dezvaluit lumii intregi detalii legate de programul prin care serviciile speciale americane supravegheaza internetul, a venit in capitala rusa din Hong Kong, unde a locuit in ultimele luni. Ziaristii veniti pe Seremetievo sa imortalizeze acest moment, au fost insa obligati sa-si inchida aparatele foto si camerele de luat vederi.

„Va aflati in zona sterila, in zona sterila internationala. Nu aveti voie sa filmati sau sa fotografiati. Vom sterge tot de pe telefoanele mobile si camere. Daca va fi nevoie, vom confisca telefoanele, pe care le veti putea recupera dupa ce lucrurile revin la normal”, a avertizat un functionar al serviciului de securitate al Seremetievo.

In ce directie va pleca Snowden? Potrivit presei ruse, pe Seremetievo a venit ambasadorul Ecuardorului in Rusia, care s-a declarat dispus sa ofere fostului agent american gazduire in tara sa. Tot presa sustine, citand surse concordante, dar neconfirmate oficial, ca Snowden a decis insa sa se refugieze in Cuba, unde va pleca cu un avion al companiei ruse Aeroflot. 

Dar, noteaza agentiile ruse de presa, aparatul care-l va transporta pe Snowden la Havana va traversa o zona de responsabilitate a controlorilor de zbor din New York. In aceste conditii SUA au dreptul sa solicite echipajului rus sa aterizeze pe teritoriul Statelor Unite, pentru a-l preda pe Snowden autoritatilor americane. Pe numele lui Snowden a fost deschis un dosar penal, el fiind acuzat, printre altele, de divulgarea unor informatii vizand securitatea americana unor persoane care nu au dreptul sa detina asemenea date. Snowden risca pana la 10 ani inchisoare.