Pana la arestarea sa, in 2003, Mihail Hodorkovski, eliberat prin decret prezidential la sfarsitul lui 2013 si stabilit, acum, in Elvetia, a fost cel mai instarit cetatean al Rusiei, cu o avere estimata de expertii Forbes la 15 miliarde de dolari.

In timpul procesului impotriva lui Hodorkovski si a partenerului sau de afaceri, Platon Lebedev, adminstratorul judiciar al IUKOS, Eduard Rebgun, a aratat ca in 2003 in conturi de strainatate ramasesera 9,6 miliarde de dolari, profit nedistribuit. Justitia rusa nu a reusit sa puna mana pe acei bani: tribunalele occidentale au refuzat cererea Moscovei de inghetare a activelor, cu transfer ulterior in Rusi, detinute de IUKOS in diferite state occidentale.

Pe site-ul administratiei Miami Beach, a fost publicata structura investitorilor fondului Quadrum Atlantic SPC, gestinata de Quadrum Global. Printre coproprietarii fondului figureaza fosti parteneri IUKOS: Mihail Hodorkovski prin Corbiere Trust, Platon Lebedev (Mensa Trust), Vladimir Dugov (Draco Trust si Dolphin Trust) si Mihail Brudno (Aquarius Trust si Auriga Trust).

Quandrum Global gestioneaza active in valoare de 2 miliarde de dolari, inclusiv imobiliare in Statele Unite, Marea Britanie, Vietnam, Ucraina si Georgia. Printre ele figureaza noua hoteluri cu o capacitate totala de cazare de aproape 2200 de camere in statele Florida si Ilinois, dar si cladiri de birouri in centrul New Yorkului si al Londrei, cu o suprafata insumata de 86.000 de metri patrari, un centru comercial in Tbilisi (65.000 mp), un centru logistic langa Kiev (70.000 mp) si un complex rezidential (127.000 mp) in Vietnam.

Care sunt investitiile Quadrum Global. Cateva exemple

1. Achizitia pentru 54 milioane de dolari a imobilului Northern Boulevard din New York de la Simon Dushinsky's Rabsky Group. Fondul intentioneaza sa inchirieze cladirea de 45 de etaje si o suprafata de 39.000 metri patrati.

2. Amenajarea unui bloc de locuinte pe Vernon Boulevard, Long Island, New York, intr-o cladire cumparata pentru 14,7 milioane de dolari impreuna cu Simon Baron Development in 2014. Termenul de finalizare a proiectului - 2015.

3. Reconstructia blocului de la numarul 393 de pe West End Avenue, Manhattan, New York. Cladirea, cu o suprafata de 12.500 metri patrati, nu a fost modernizata de 35 de ani.

4. Hotelul Renwick, Manhattan. In 2012, Quadrum Global a cumparat un teren in Soho. Aici, compania va construi un hotel de patru stele pentru 325 de locuri de cazare. Pretul estimativ al unei camere va fi, dupa inaugurare, de 650-700 de dolari, potrivit Colliers International, care evalueaza imobilul la 200-300 milioane de dolari.

5. Hotelul Godfrey Hotel, Chicago. In 2011, Quadrum Global a cumparat impreuna cu Oxford Capital Group un hotel neterminat de trei stele, pe care i-a transformat intr-unul de patru. Pretul unei camere incepe de la 109 dolari.

6. Hotelul B Ocean Fort Lauderdale, Florida. Construit la mijlocul anilor 1960, hotelul cu vedere la ocean a fost cumparat in timpul crizei din 2009. Quadrum Global l-a restaurat impreuna cu InSite Group. Anul trecut, cei doi parteneri au vandut cladirea firmei Hospitality Properties Trust of Newton, pentru 65 milioane de dolari.