„În comparaţie cu 2011, cifra de afaceri a companiei Agricola Internaţional a crescut cu 7%, însă marja netă, deşi pozitivă, este foarte mică. Performanţa economică a companiilor din industria zootehnică a fost serios afectată de creşterea masivă a preţurilor la resursele de bază.


Anul trecut, vânzările noastre de carne de pui au crescut efectiv cu 7% în volum în 2012 (32.320 tone) faţă de anul precedent, respectiv cu 20% în valoare – preţ mediu mai mare obţinut în principal din mixul de produse comercializate şi nu din scumpirea acestora. Rezultatul continuă trendul performant pe care echipa Agricola îl menţine în ultimii 4 ani, de creştere a vânzărilor, mai ales în contextul în care vorbim de o piaţă staţionară la carnea de pui” – a declarat Grigore Horoi, preşedintele Agricola Bacău.

În anul 2012, 81% din carnea de pui comercializată a fost carne refrigerată. De asemenea, 19% din producţia de carne a anului trecut a plecat la export, în Germania, Olanda, Franţa, Grecia, cu 2 procente mai puţin decât în anul precedent însă în valori absolute vorbim de cantităţi mai mari cu 7% şi valori cu aproape 6% mai mari. Astfel, în 2012, Agricola a atras 11,21 mil euro din exporturi.

Estimările arată o cotă de piaţă de 16% pentru Agricola în 2012, iar pentru anul în curs obiectivul este creşterea cu încă un procent.

În ceea ce priveşte categoria mezeluri (salamurile crud-uscate şi preparatele fiert-afumate obţinute la Salbac SA, companie din cadrul Grupului de firme Agricola), cantitatea totală comercializată în 2012 a fost cu 2% mai mare faţă de anul precedent, în condiţiile unei contractări de 15 procente a pieţei de carne procesată, iar valoarea totală a vânzărilor a fost cu 19% mai mare decât în 2011.

De remarcat sunt rezultatele - pentru al patrulea an consecutiv – obţinute de salamurile crud-uscate Agricola. Acestă grupă de produse poziţionate mediu-plus şi premium a înregistrat anul trecut o creştere în volum de 12 procente faţă de 2011, şi o creştere valorică a vânzărilor de 23%.

„Suntem lideri de piaţă în România la grupa salamurilor crud-uscate, cu vânzări de 16,2% din total, iar sortimentul nostru vedetă - Salamul de Sibiu Agricola - a înregistrat la măsurătoarea de piaţă din octombrie 2012 o cotă de piaţă valorică de 54,6%, respectiv o cotă în volum de 50,8% din total segment Salam de Sibiu comercializat pe piaţa internă.

Anul trecut am vândut cu 10% mai mult Salam de Sibiu Agricola decât în anul 2011, iar evoluţia crescătoare a acestei grupe este o urmare a tendinţei evidente a consumatorului care se orientează către produse mai scumpe, mai puţin procesate, percepute ca fiind mai sănătoase, simultan cu  scăderea pieţei de mezeluri fiert-afumate ieftine. Există indicii serioase de modificare semnificativă a obiceiurilor de consum în această direcţie”, a precizat Grigore Horoi.

Europrod SA, compania din Grupul de firme Agricola Bacău  ce comercializează  semipreparate şi produse tip ready-meal, si-a menţinut anul trecut, cumulat, o cotă de piaţă de 19% şi poziţia de lider în categorie. Astfel, în 2012 faţă de anul precedent, vânzările de semipreparate şi produse ready te eat au crescut cu 11% în volum, respectiv cu 18% în valoare.

La ouă consum, pe care le producem la Avicola Lumina Constanţa, s-am înregistrat o creştere cu 14% a bucăţilor vândute în 2011 (52,5 mil buc.).

„Am depăşit încă un an dificil, iar companiile din avicultură deja au tras un semnal de alarmă foarte serios în legătură cu soarta lor: deşi sunt performante şi produc la costuri comparabile cu acelea ale companiilor europene, îşi vând produsele la «preţuri româneşti» care mai includ şi TVA de 24%. În 2012, preţul materiilor prime cerealiere a crescut cu 50 – 70% faţă de anul 2011 şi cu 110% faţă de anul 2009, în timp ce preţul produselor avicole la poarta fermei a crescut doar cu 17% în 2012 faţă de 2009, acoperind doar rata inflaţiei din acest interval.

La toate aceste probleme de piaţă se adaugă şi lipsa sprijinului financiar, care în anul 2013 va fi chiar mai mic decât anul trecut. Cred că trebuie rapid identificate măsuri de sprijin în acest sector care dealtfel este foarte performant şi asigură unul dintrei cei mai ridicaţi factori de multiplicare - număr de locuri de muncă din industrii conexe generate de un loc de muncă în industria noastră”, a încheiat Grigore Horoi, preşedintele Grupului Agricola.