O mare parte dintre termocentralele Ucrainei sunt controlate de compania DTEK, divizia energetica a System Capital Management (SCM), al carui proprietar este Rinat Ahmetov. Dar, in conditiile in care statul refuza sa majoreze pretul la energie electrica, intreprinderile producatoare nu mai au practic, bani pentru achiztia de carbune.

"Da, Ametov are probleme mari", a comentat analistul Aleksandr Zolud. Cu siguranta companiile oligarhului lucreaza in conditii destul de grele, a adaugat el.

Dupa ce presedintele Petro Porosenko a anuntat ca intentioneaza sa faca ordine in tara, sustinand ca, dimpotriva, oligarhii incearca sa "creze haos", Ahmetov viziteaza tot mai des administratia prezidentiala. De ce? "Vrea sa-si imbunatateasca imaginea, dupa ce a evitat sa treaca la actiuni concrete in Donetsk si Lugansk", explica analistul Aleksandr Palii.

Nu numai statul sta cu ochii pe Ahmetov, ci si concurentii acestuia, care au pornit la atac, contestand in instanta rezultatul mai multor licitatii incheiate in favoarea omului de afaceri. Prin urmare, spun expertii, este de asteptat ca, prin hotarari judecatoresti, multe dintre intreprinderile controlate acum de Ahmetov sa-si gaseasca alt stapan.

Fostul guvernator al regiunii Dnepropetrovski, Igor Kolomoiski, a mers chiar mai departe, sugerand nationalizarea intreprinderilor a caror privatizare s-a derulat cu incalcarea legislatiei. Exemplificand, el a enumerat cateva dintre activele aceluiasi Ahmetov, prcum Ukrrudprom, Dniproenergo si Ukrtelekom. "Luati aceste intreprinderi inapoi, puneti-le in vanzare in cadrul unor licitatii deschise si veti incasa de zece ori mai mult decat ati primit pana acum", a insistat Kolomoiski intr-un interviu pentru Financial Times.