Taxa de prima înmatriculare auto va fi înlocuita cu un „timbru de mediu” pentru care proprietarii de vehicule vechi si poluante vor plati mai mult, iar detinatorii de vehicule noi vor plati mai putin sau chiar deloc în cazul masinilor hibride electrice.

Plata pentru acest timbru de mediu va fi calculata în functie de emisia de noxe si capacitatea cilindrica a vehiculului.

„Noua taxa va fi un lucru bun, de care România are nevoie, pentru o încurajare a vânzarii de masini mici si nepoluante, în defavoarea importurilor de masini rulate, vechi. România nu are nevoie de înca un val de reciclari din Germania, Franta, Spania sau Italia, asa cum s-a întâmplat în anii ’90 sau mai recent, cu moda înmatricularilor în Bulgaria. Tinta noii reglemetari este reducerea reducerea noxelor si poluarii generate de traficul auto. La urma urmei, indiferent daca suntem soferi, biciclisti sau pietoni, de calitatea aerului suntem interesasi toti, asa ca aceasta trebuie sa fie monitorizata si pastrata sub control, în special în mediul urban, cu o densitate mare de autovehicule”, spune Florin Popa, redactor- sef BBC TopGear România.