Sportul regulat, renunţarea la fumat, o dietă sănătoasă, consumul redus de alcool şi ţinerea sub control a greutăţii reduc cu cel puţin 60% riscul celor mai frecvente boli asociate cu un stil de viaţă nesănătos, printre care Alzheimer, bolile cardiovasculare şi diabetul, informează dailymail.co.uk.

Cercetatorii britanici au tinut sub observatie, începând din anul 1979, un număr de 2.345 de persoane, urmarind legătura dintre apariţia anumitor boli şi sport, consumul de fructe şi legume, controlul greutăţii, renunţarea la alcool şi la ţigări, în cadrul celui mai lung studiu efectuat pe această temă.  "Am descoperit, astfel, ca, daca numarul fumatorilor s-a miscorit de la începerea studiului, cel al persoanelor adepte ale unui stil de viaţă sănătos a ramas acelasit", a explicat profesorul Peter Elwood, coordonatorul experimentului.  Dintre cele cinci reguli pentru o viaţă sănătoasă, sportul s-a dovedit factorul cel mai important pentru reducerea riscului de îmbolnăvire.

Dacă jumătate dintre bărbaţii participanţi la studiu ar fi respectat o singură astfel de norma cu 30 de ani în urmă, cazurile de demenţă s-ar fi redus cu 13% în zilele noastre, pe lângă o reducere cu 12% a cazurilor de diabet, cu 6% a bolilor de inimă şi cu 5% a ratei mortalităţii.

"Ştim deja de ceva vreme că lucrurile care sunt bune pentru inimă sunt bune şi pentru minte, iar acest studiu furnizează argumente suplimentare care arată că un stil de viaţă sănătos ar putea diminua semnificativ riscul dezvoltării demenţei (senile, n.r.)", a mentionat, la randul sau, Doug Brown, directorul departamentului de cercetare şi dezvoltare al Alzheimer’s Society.

"Rezultatele acestui studiu susţin (...) ideea conform căreia adoptarea unui stil de viaţă sănătos reduce riscul bolilor cardiovasculare şi al demenţei", a adăugat Christopher Allen, din partea British Heart Foundation, care a finanţat studiul. Concluziile studiului despre un stil de viaţă sănătos au fost susţinute recent şi de medicii britanici, care afirmă că strategia cea mai bună pentru a lupta împotriva demenţei este adoptarea unei diete mediteraneene, în locul medicamentelor.

Prin urmare, expertii sunt de parere ca boala Alzheimer poate fi prevenită printr-un consum regulat de fructe, legume, nuci, peşte şi ulei de măsline.