Citand surse de la Pentagon, CNN informeaza ca, in cadrul unui plan de urgenta, două nave militare americane şi avioane de transport vor fi pregatite sa evacueze cetăţenii americani, inclusiv atleţii, în cazul in care vor apare situatii grave de securitate pe durata Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, programate în intervalul 6-23 februarie 2014.

Planul prevede trimiterea navelor militare în Marea Neagră peste câteva zile. La nevoie, elicopterele din dotarea respectivelor nave se vor deplasa la baze din Rusia pentru a-i prelua pe cetăţenii americani. În plus, avioane militare de transport de tip C-17 vor putea decola din Germania pentru a ajunge în ţări riverane Mării Negre în mai puţin de două ore.

"Daca Rusia va solicita ajutor extern, navele şi avioanele vor fi disponibile în caz de necesitate", a declarat oficialul de la Pentagon, precizand că Moscova va trebui să autorizeze intrarea personalului militar american pe teritoriul Rusiei. "Dar in cazul unui atac terorist major va trebui, trebuie sa ni se permita evacuarea cetăţeniilor americani", a mentionat aceeasi sura.

Reprezentantii gruparii teroriste Ansar al-Sunna, din Irak, s-au asunat responsabilitatea pentru recentele atentate din localitatea rusa Volgograd, amenintand, intr-o postare pe Internet, ca in timpul Jocurilor Olimpice de la Soci "va curge sange in intreaga lume".