Ce s-a intamplat cu „Iepurele de jad?” Acest robot teleghidat expediat de China pe Luna in decembrie anul trecut, se confrunta cu o anomalie tehnica, determinata de „relieful dificil” al satelitului natural al Pamantului, a explicat agentia oficiala chineza.

In decembrie 2013, roverul Yutu a inceput sa exploreze  suprafata lunara, dupa ce a fost depus lin si fara probleme. In cele trei luni ale misiunii sale, masina urma sa identifice resursele naturale si sa transmita datele cu ajutorul modului sau de aterizare stationara, Chang’e 3.

Problemele aparute sunt legate, se pare, de mecanismul care permite roverului de a se plia petimpul nopii lunare, care dureaza mai mult de doua saptamani si in timpul careia mercurul din termometre coboara pana la minus 180 de grade Celsius.

Totusi, sonda a supraviuit unei prime nopti, pe durata careia s-a aratat incapabila sa genereze energie furnizata de panourile sale solare, fiind nevoita, in aceste conditii, sa recurga la o sursa de energie radiactiva pentru a-si proteja echipamentul delicat.

Potrivit informatiilor care circula pe internet, se pare ca principalul vinovat de situatia creata este praful lunar, care blocheaza replierea panourilor solare ale Iepurelui de jad, pentru a se proteja pe timpul noptii. Oricum, amploarea exacta a defectiunii nu va putea fi stabilita inainte de incheierea noptii lunare.