Acest document, „desecretizat” sambata apare ca o tentativa a agentiilor speciale americane si a administratiei Obama de a dezminti acuzatiile de exces de putere in anchetele vizand diferite comploturi ale activistilor, scrie Reuters. Guvernul SUA afirma ca programul PRISM, coordonat de NSA si a carui existenta a fost dezvaluita printr-o scurgere de informatii ultraconfidentiale in presa, este legal si nu atenteaza la viata privata a americanilor de rand.

Documentul sustine ca datele adunate de NSA au permis dejucarea unei tentative de atac asupra metroului new-yorkez in 2009 si arestarea unui cetatean afgan. Monitorizarea corespondentei electronice a membrilor Al Qaida din Pakistan i-a condus pe investigatori la o persoana stabilita in SUA si care „ar fi incercat sa faca rost de material explozibil”. Aceste informatii au fost transmise de NSA la FBI.

Pe de alta parte, documentul face referire la un program NSA de colectare a informatiilor brute, care nu identifica abonatii principalelor companii americane de telefonie. Textul face referire inclusiv la programul PRISM si sustine ca acesta vizeaza exclusiv comunicatiile electronice si conturile de e-mail ale strainilor care fac, intr-o masura mai mica sau mai mare, subiectul anchetelor antiteroriste.

Milioane de inregistrari au fost efectuate in 2012, dar autoritatile federale nu s-au concentrat decat asupra datelor brute emanate de aproape 300 de numere de telefon. Acest lucru vizeaza marile companii americane de telefonie, nu numai Verizon, societate citata de fostul agent NSA, Edward Snowden, cel care a facut primul dezvaluirile legate de monitorizarea internetului de catre agentiile americane.