Cercetători de la Universitatea Columbia din New York au desfăşurat studiul pe 1.169 de persoane, bărbaţi şi femei de peste 65 de ani, cărora le-au dat să miroasă 40 de arome, cerându-le apoi să le identifice. Oamenii de ştiinţă au luat în considerare antecedentele medicale ale participanţilor la cercetare (cancer, diabet, hipertensiune arterială) şi stilul lor de viaţă (tutun, alcool, stres, etc.). Voluntarii bolnavi de Alzheimer sau Parkinson au fost excluşi din eşantion, relatează agerpres.

Rezultatele au arătat că persoanele cu un slab simţ al mirosului la 65 de ani şi peste această vârstă prezintă un risc de două ori şi jumătate mai mare să moară în următorii patru ani comparativ cu cei care păstrează un bun simţ al mirosului. În cursul celor patru ani ai studiului, au murit 349 de oameni, analizele arătând că majoritatea aveau un miros slab.

Altfel spus, pierderea mirosului poate fi considerată un semn al unei viitoare boli grave, nediagnosticate încă şi care poate duce la deces prematur. În plus, un slab simţ al mirosului poate fi la originea unor accidente domestice, de la ingerarea unor alimente alterate la imposibilitatea de a detecta o scurgere de gaz sau un incendiu în bucătărie, arată dr Davangere Devanand, care a condus studiul. Şi invers, buna funcţionare a simţului olfactiv este un semn de sănătate.

Un alt studiu, realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Chicago şi publicat anul trecut în revista americană PLOS ONE, arăta, de asemenea, că persoanele vârstnice incapabile să identifice mirosuri simple prezintă un risc crescut de mortalitate în cinci ani.