Eisenhower, care conduce un grup de crucişătoare, distrugătoare şi avioane de război, este programat să îşi continue apoi drumul către Golf pentru a participa la atacurile aeriene asupra unor ţinte ale grupării teroriste Stat Islamic în Irak şi Siria. Detaliile exacte ale desfăşurării sale nu au fost publicate.

Avioane de luptă de pe portavionul Truman au efectuat din Mediterană lovituri aeriene împotriva Stat Islamic începând din 3 iunie.

Desfăşurarea portavionului Eisenhower face parte din rotaţia forţelor SUA de susţinere a operaţiunilor de securitate maritimă în întreaga lume, a precizat Marina americană. Din grupul de forţe condus de Eisenhower fac parte două crucişătoare, patru distrugătoare şi nouă escadrile.

Marina a declarat că prezenţa a două unităţi operaţionale de luptă în Mediterană arată angajamentul SUA pentru siguranţă şi securitate în zonă, transmiţând în acelaşi timp "un mesaj puternic de sprijin pentru aliaţii şi partenerii SUA din Europa'.

Măsura coincide cu exerciţiile militare ale NATO în estul Europei şi Turcia care ar putea crea noi tensiuni cu Rusia, notează sursa citată. Oficiali americani afirmă că Rusia operează nave de război şi submarine în Marea Mediterană şi intenţionează să desfăşoare la rândul său exerciţii militare în următoarele săptămâni.