Aceasta decizie este urmare a „transpunerii in practica a unei directive europene, intrata in vigoare in octombrie anul trecut si care incadreaza mai strict produsele cu continut de peroxid de hidrogen”. In prezent, exista mai multe tehnici pentru curatarea dintilor, adica redarea unei coloraturi normale: pe cale interna (vezi walking beach), cu ajutorul produselor aflate in vanzare libera si la stomatolog. Cea mai raspandita metode vizeaza utilizarea preparatelor pe baza de peroxid de hidrogen (apa oxigenata), care are o mare putere de oxidare si permite decolorarea.

Or, aceasta tehnica s-ar putea dovedi periculoasa in cazul unei concentratii excesive. Este motivul pentru care, incepand de anul trecut, a fost interzisa in Franta utilizarea produselor a caror concentratie de peroxid de hidrogen depaseste 6%. Aceste produse prezinta riscul unor efecte acute, precum hipersensibilitate dentara, iritarea mucoasei si deteriorarea smaltului. Efecte care pot conduce la o uzura prematura a danturii si la fragilizarea acesteia.

Pe de alta parte, produsele a caror concentratie de peroxid de hidrogen este cuprinsa intre 0,1% si 6% nu pot fi vandute decat cabinetelor stomatologice, care trebuie, de asemenea, sa ofere asigurare pentru prima sedinta de albire a dintilor. Produsele cu un continut de sub 0,1% peroxid de hidrogen raman in vanzare libera si pot fi folosite de consumatori.