In aceasta dupa amiaza, mai precis la ora locala 18,00, vor fi cunoscute primele rezultate estimative ale alegerilor federale germane, care vor schita imaginea raportului de forte intre partidele participante la scrutin. Care vor fi insa consecintele votului?

1. Liberalii din FDP trec pragul de 5% necesar intrarii in Bundestag.

In acest caz, exista doua optiuni. Daca CDU/CSU si FDP vor realiza un scor mai bun decat cel al partidelor de stanga (Die Linke, SPD si Verzii), actuala coalitie la putere va putea forma un guvern. In caz contrar, mingea se va afla in terenul social-democratilor. Ei vor putea incerca o alianta cu Verzii si cu Die Linke, varianta respinsa oficial si care are putine sanse de realizare tinand cont de distanta dintre programele formatiunilor reformiste si cea neo-comunista. Alta solutie, cea mai probabila: SPD si CDU/CSU decis sa formeze o „mare coalitie”, ca in 2005.

2. Liberalii nu intra in Bundestag

Daca liberalii esueaza in tentativa lor de a intra in parlamentul german, stanga va deveni majoritara in Bundestag. Dar daca numarul cumulat de locuri intre SPD si Verzi va fi superior celui obtinut de CDU/CSU, aceasta alianta „verde-rosie” ar putea incerca alcatuirea unui guvern minoritar. Fara indoiala, in anumite chestiuni, precum Europa, aceasta coalitie ar putea pretinde la sprijinul CDU/CSU, dar un astfel de guvern va avea intotdeauna o libertate de manevra restransa. In plus, guvernele minoritare sunt un lucru rar in istoria Germaniei.

3. Posibila surprinza: intrarea partidului anti-euro in parlament

Principala  surpriza ar putea fi furnizata de intrarea in parlament a partidului anti-euro Alternative fur Deutschland (AfD). In doua sondaje din saptamana anterioara scrutinului au creditat aceasta formatiune cu mai mult de 5% din sufragii, un scor care i-ar oferi cateva locuri in Bundestag. Teoretic vorbind, o coalitie care sa implice AfD este putin probabila. Totusi, nu este exclus ca Angela Merkel sa invite acest partid sa adere la alianta CDU/CSU/FDP, pentru a-si asigura o majoritate parlamentara. Practic insa, un astfel de scenariu este mai degraba de domeniul fanteziei.

Ce spun sondajele de opinie

Germanii acorda credit unei mari coalitii si doresc mentinerea cancelarului Angela Merkel in functie. Dar, cand ajung in fata urnelor, nemtii voteaza altfel. Potrivit ultimelor sondaje, CDU/CSU ar trebui sa progreseze comparativ cu 2009, cand a inregistrat 33,8% din voturi, obtinand acum intre 38% si 40%. O crestere de scor este asteptata inclusiv pentru social-democrati care ar urma sa-si imbunatateasca rezultatul din 2009 (23%), dar sa ramana sub pragul de 30%.