Piata de actiuni

"Piata a mizat deja pe victoria lui Clinton. Ca atare, in acest caz cresterea va fi destul de limitata", au estimat analistii de la CMC Markets din Singapore. Potrivit estimarilor Barclays, indicele S&P500 ar putea inregistra un avans de 3%. Cel mai rau se vor simti companiile financiare, precum Goldman Sachs si JP Morgan Chase, dar si producatorii de medicamente.

Un raport elaborat de firma de consultanta BlackRock a aratat ca, anul acesta, actiunile corporatiilor din domeniul biotehnologiei Novo Norkisk si Roche Holding au crescut numai cand au scazut ratingurile politice ale lui Hillary Clinton. In acelasi timp insa, planurile lui Clinton de a reduce dependenta de petrol si gaze naturale au determinat "scumpirea" companiilor care activeaza pe segmentul energiei alternativei, precum Sunrun, NextEra Energy si First Solar. 

Lista la care analistii de la Evercore au mai adaugat numele unor intreprinderi mai cunoscute: Exelon, General Electric, Tesla Motors, SolarCity.

"In general, actiunile americane sunt bine cotate, dar o victorie a lui Donald Trump va determina o vanzare masiva de titluri. Iar reactia pietei va fi mai dramatica decat in cazul referendumului britanic, cand indicele S&P500 a pierdut, in intervalul a doua zile, 5,3%. Investitorii vor cauta o oaza de liniste si, posibil, vor investi in yen, cu efect negativ asupra exporturilor japoneze", au explicat specialistii CMC Markets.

Barclays anticipeaza pentru S&P500 o prabusire de 11-13% daca invingator va fi declarat republicanul Trump. In schimb, noi perspective se vor deschide pentru companiile de constructii si care se ocupa de dezvoltarea infrastructurii, cum ar fi Caterpillar si ingersoll.

Pietele in curs de dezvoltare

Victoria democratei Hillary Clinton repprezinta o sansa buna pentru pietele in curs de dezvoltare. Investitorii vor incepe sa investeasca in actiunile companiilor chineze din domeniul apararii, iar jucatorii de pe piata materiilro prime isi vor spori cheltuielile, asteptand o crestere a cerereii pentru obligatiuni americane.

"Nu exista tara care sa fie avantajata de victoria lui Trump", afirma cei de la CMC Markets. Poate cu o singura exceptie - Rusia, unde s-ar putea inregistra o oarecare revigorare economica, potrivit studiului Evercore.

Piata materiilor prime

Dorinta lui Hillary Clinton de a spori ponderea energiei "verzi" si preocuparea pentru clima va face si mai dificile conditiile de lucru pentru companiile care se ocupa de productia si comercializarea petrolului si a carbunelui. Un avantaj ar putea exista pentru piata gazelor naturale, care nu sunt considerate ca aducatoare de daune ecologiei, iar Clinton a anuntat ca vrea ca multe centrale electrice sa treaca de pe carbune pe gaze naturale.

In cazul victoriei lui Trump, preturile la gaze naturale vor scadea, dar carbunele se va scumpi. Republicanul a promis anularea legilor care limiteaza folosirea carbunelui. In acest context, analistii de la Bloomberg Intelligence estimeaza drept posibila o reducere cu 11% a cererii la gaze naturale comparativ cu anul in curs pana in 2030. 

De asemenea, victoria lui Trump va majora preturile la petrol, aur, platina si argint.