'Trump este un izolaţionist. Nu vrea să fie loial niciunei alianţe. Nu numai faţă de NATO; orice altă alianţă,'a afirmat el. 'Dacă Trump câştigă, nu va fi bine pentru flancul estic. E dispus să cadă la înţelegere, vorbeşte despre cum SUA şi Rusia pot coopera în Siria şi Orientul Mijlociu şi s-ar putea să cadă la învoială ca SUA să nu se implice prea mult pe flancul estic', a apreciat analistul.

Cu toate acestea, Trump nu se va incumata la mişcari radicale precum retragerea din NATO, este de parere Stronski, estimand ca, oricum, Europa de Est va beneficia de şi mai puţină atenţie pentru că administraţia Trump va vedea o singură ameninţare, terorismul.

Pe de altă parte, Hillary Clinton, care are mult mai multă experienţă şi care înţelege importanţa NATO, are şi o echipă care înţelege importanţa securităţii în Europa de Est şi va continua probabil linia politicii externe a lui Barack Obama, cu toate că Hillary Clinton este mai agresivă în abordarea politicii externe decât a fost Obama, a mai adăugat expertul. 'Chiar si asa, nu cred că se va pune problema unei lărgiri a alianţei,' a subliniat el. 'Dar cred că unele ţări, în situaţia Georgiei, vor primi asistenţă pentru a-şi consolida apărarea'.

În privinţa Rusiei, dincolo de corespondenţa electronică a lui Clinton şi încercarea de a sparge securitatea electronică a sistemului electoral, sunt destul de multe persone care au fost prinse la mijloc în scandal şi există destulă anxietate la nivelul opiniei publice. 'Nu văd o îmbunătăţire a relaţiilor cu Rusia. Clinton şi Putin nu se plac deloc', spune Stronski. 'Dar, după cum vedeţi, nu e chiar o prioritate. Rusia va continua să hărţuiască statele estice din NATO şi răspunsul va fi să le consolideze rezilianţa', a adăugat analistul, scrie agerpres.