Sondajele prognozează un scor strâns, cu un usor avantaj pentru candidata democrată, care speră să devină prima femeie preşedinte al Statelor Unite. Deşi harta electorală este net favorabilă democraţilor, o victorie a republicanului populist nu este totuşi exclusă, informeaza agerpres.

Hillary Clinton (69 de ani) şi-a încheiat ultimul miting chemând la un vot pentru o Americă 'generoasă', în timp ce Donald Trump (70 de ani) a promis că va face din America 'prioritatea' sa.

Concertul în aer liber al lui Bruce Springsteen de susţinere a democratei a adunat la Philadelphia 40.000 de persoane, printre care actualul lider de la Casa Albă, Barack Obama, soţia sa Michelle, fostul preşedinte Bill Clinton şi fiica sa Chelsea. 'Aveţi o persoană excepţională pentru care să votaţi, Hillary Clinton. Pariez că veţi respinge teama şi veţi alege speranţa', a îndemnat Obama.

'Vreau să fiu preşedinta tuturor americanilor, democraţi, republicani, independenţi (...) Este alegerea între divizarea şi unitatea ţării noastre', a insistat dna Clinton într-un miting desfăşurat într-un campus din Michigan.

De partea cealaltă, Donald Trump şi-a încheiat campania singur pe scenă, la Grand Rapids, în Michigan. 'Nu avem nevoie de Jay Z sau Beyoncé, nu avem nevoie de (...) de Lady Gaga. Avem nevoie doar de idei măreţe', a lansat Trump. El a promis încă o dată să readucă locurile de muncă în SUA, reluând temele obişnuite privind construirea unui zid la frontiera cu Mexic şi sfârşitul programului în favoarea refugiaţilor sirieni.

'Contractul meu cu alegătorul american începe printr-un plan de a pune capăt corupţiei guvernului şi a ne lua ţara din mâinile grupurilor de presiune. Nu sunt un politician, o pot spune cu mândrie. Singurul meu grup de presiune sunteţi voi', le-a declarat Trump celor prezenţi la adunarea electorală din Carolina din Nord. El a anticipat o zi 'istorică', 'un Brexit la puterea a treia'.

Lupta electorală a fost mai dificilă decât se anticipa pentru Hillary Clinton, fost secretar de stat, ex-senator de New York şi fostă Primă Doamnă, împotriva lui Donald Trump. Magnatul imobiliar, lipsit de experienţă politică, un critic al establishment-ului şi al unui sistem pe care l-a denunţat ca trucat, a ştiut să capitalizeze de pe urma nemulţumirii unei părţi însemnate a electoratului alb, îngrijorat de schimbările aduse de globalizare.

Trump, pe care puţini l-au luat în serios la începutul campaniei, a navigat din criză în criză, dar a ieşit cu bine de fiecare dată. A aruncat în aer orice decenţă politică, a insultat femeile, mexicanii, populaţia de culoare, musulmanii şi şi-a atacat fără încetare contracandidata.