Nissan și Mitsubishi vor dezvolta o platformă comună pentru mașinile mici și vor fi introduse două modele sedan Mitsubishi bazate pe vehiculele Renault, au anunțat, marți, constructorii auto. Alianța Renault-Nissan Motor și Mitsubishi 'vor explora câteva proiecte noi care acoperă împărțirea produselor, a tehnologiilor și a capacităților de producție', se arată în declarația grupurilor auto.

Carlos Ghosn, șeful Nissan și Renault, a stabilit până în 2016 un obiectiv de patru miliarde de euro în urma încheierii alianței dintre Renault și Nissan, care va majora profitabilitatea celor două companii și va reduce cheltuielile. Anul trecut, alianța a înregistrat economii de 2,69 miliarde de euro.

Acțiunile Nissan au scăzut, luni, la bursa de la Tokyo, după ce, vineri, producătorul auto nipon a redus cu 15% estimările privind profitul din acest an fiscal, din cauza încetinirii cererii pe piețele emergente. 'Nissan și Mitsubishi au beneficiat împreună de câteva colaborări în trecut, cea mai recentă fiind societatea lor mixtă — Kei din Japonia', a declarat Ghosn.

Cei trei producători auto intenționează să împartă tehnologia și activele pentru producerea de vehicule electrice. 'Cooperarea strategică dintre Nissan și Mitsubishi ar putea fi extinsă spre alianța Renault-Nissan', se arată în declarația grupurilor auto.

Primul sedan Mitsubishi bazat pe vehiculele Renault, care va fi vândut în America de Nord, va fi produs la fabrica Renault-Samsung din Busan, în Coreea de Sud. Renault deține, în prezent, 43,4% din acțiunile Nissan, care la rândul său deține 15% din acțiunile Renault. De la fuziunea lor, în 1999, cei doi parteneri derulează o serie de achiziții comune pentru a reduce costurile, scrie Agerpres in pagina electronica.