Vânzarea acţiunilor, care va debuta vineri, va aduce firmei chineze peste 25 miliarde de dolari, cea mai mare sumă obţinută vreodată la o listare a unei companii pe Bursa de pe Wall Street. Oferta evaluează Alibaba la 167,6 miliarde de dolari, depăşind marile corporaţii americane, cum ar fi Walt Disney şi Boeing.

Aceasta suma permite Alibaba sa detroneze recordul detinut de alt grup chinez, AGBank, care a realizat 22,1 miliarde de dolari in 201o la Hong Kong si Shanghai, potrivit biroului de consultanta Dealogic.

Alibaba realizează 80% din totalul vânzărilor online din China, compania efectuand tranzacţii decât Amazon şi eBay la un loc. Compania a fost înfiinţată în urmă cu 15 ani de un fost profesor, Jack Ma, care vrea să utilizeze banii obţinuţi în urma listării pentru a extinde activitatea firmei în SUA şi în alte pieţe.

Analiştii se aşteaptă ca în primele ore ale şedinţei bursiere ritmul de tranzacţionare al acţiunilor Alibaba să fie frenetic, preţul ar putea creşte după debutul tranzacţiilor.

Yahoo, deja acţionar al Alibaba, vinde acţiuni în valoare de aproximativ opt miliarde de dolari, participaţia grupului american urmând să se reducă la 16%. Un alt acţionar, compania niponă Softbank, a anunţat că deocamdată nu vinde titluri Alibaba şi va rămâne cel mai mare acţionar, cu o participaţie de 32%.