Cercetatori ai Universitatii Saint Andrew au analizat un astfel de semnal radio, receptionat in 2009 de astronomii francezi si provenit de pe exoplaneta HAT-P-11b. Semnalul i-a pus pe ganduri pe specialisti. Multa vreme au asteptat reluarea lui, dar in zadar. Fenomnu nu s-a mai repetat.

Expertii scotieni au efectuat o serie de experimente, sugerand ca sursa respectivului semnal ar putea fi o puternica furtuna care s-a produs pe acea exoplaneta, care, prin dimensiuni, este mult mai mare decat Pamantul. Prin urmare, si furntunile pe HAT-P-11b sunt considerabil mai puternice.

In opinia oamenilor de stiinta, natura fulgerelor este identica pentru toate planetele. Ei au calculat ca pentru aparitia semnalului captat in 2009, este suficienta puterea a 53 de fulgere pe o planeta precum Saturn.

"Imaginati-va cum ar arata cea mai ingrozitoare furtuna pe care le-ati vazut vreodata pe Terra. Iar acum imaginati-va ca o astfel de furtuna cuprinde intreaga suprafata a planetei. Un astfel de fenomen ar putea emite un semnal radio de genul celui inregistrat in 2009", au explicat oamenii de stiinta.