De câteva săptămâni, VW şi brandul său Audi dezmint informaţiile EPA privind instalarea softului pe unele maşini de lux. Volkswagen face deja obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel.

Săptămâna trecută, şeful şi inginerii Audi s-au întâlnit cu reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA. Ei au recunoscut că softul a fost utilizat la toate motoarele diesel de trei litri vândute în perioada 2009 - 2015, inclusiv Audi, VW şi SUV-uri Porsche. La începutul acestei luni, EPA anunţa că 10.000 de motoare diesel de trei litri vândute în perioada 2009 - 2015 au fost echipate cu acel soft, dar nu a găsit dovezi la motoarele V6 de trei litri.

Acum, conform surselor apropiate de grupul VW, Audi a recunoscut în faţa EPA că softul încalcă reglementările din SUA, iar numărul vehiculelor afectate se ridică la 85.000.

Reprezentanţii Audi nu au comentat informaţia, în timp ce VW a repetat că va colabora cu EPA pentru a clarifica toate problemele. Scott Keogh, preşedintele Audi America, a dat recent asigurări că scandalul emisiilor care afectează grupul Volkswagen nu va duce la diminuarea vânzărilor din SUA ale Audi.

Scandalul motoarelor trucate, cel mai grav din istoria Volkswagen, a izbucnit în 18 septembrie, în acea lună livrările Volkswagen pe plan global scăzând cu 1,5%, la 885.300 de vehicule, aminteste agerpres.