"Este o decizie completă, largă, care se referă la totalitatea punctelor enunţate în raportul Comisiei, şi nu doar la puncte individuale (?) Unul pe care l-aş enunţa este faptul că încă mai sunt parlamentari, deputaţi sau senatori, care au pe rol dosare penale. E valabil şi pentru guvern. După cum spuneam, este vorba despre acei politicieni cu...un trecut penal, iar Parlamentul nu a găsit încă o soluţie satisfăcătoare pentru a elucida şi clarifica rapid astfel de cazuri. Un alt punct este numirea unui nou procuror general al României. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, deşi toţi aşteaptă asta", a exemplificat ambasadorul Germaniei.
  
În momentul în care a fost întrebat care este legătura dintre condiţionalităţile tehnice care trebuiesc îndeplinite de România pentru aderarea la Schengen şi raportul privind MCV al Comisiei Europene, Andreas von Mettenheim a replicat: "Dar corupţia la frontieră este legată şi de starea generală a guvernului şi a administraţiei publice".
  
"Nu cerem României să devină un paradis, pentru că nici Germania sau alte ţări europene nu sunt. Aceste puncte pe care noi le considerăm foarte importante... Nu e vorba de faptul că unii politicieni au fost deja condamnaţi definitiv. Simpla existenţă a unor asemenea acuzaţii, în Germania duce la depunerea mandatului şi la retragerea din funcţie", a susţinut Andreas von Mettenheim, apreciind faptul că există o diferenţă de cultură politică între cele două ţări.
  
Ambasadorul Germaniei a menţionat că "pentru România e important să nu vadă jumătatea goală a paharului, ci jumătatea plină".
  
"Nu e un pas mare şi nici dificil. Dacă se reuşeşte să se facă acest pas, spre sfârşitul anului, împreună cu Franţa şi cu alte ţări europene, ne vom apropia mai mult de aderarea la spaţiul Schengen", a explicat von Mettenheim.
  
Diplomatul german a susţinut că decizia de a nu se supune unui vot aderarea la Schengen la nivelul Consiliului JAI a fost o decizie bună, deoarece "dacă s-ar fi supus la vot, am fi ajuns să ne confruntăm cu o stare şi mai negativă".