În următorii 10 ani, ponderea Rusiei pe piaţa mondiala a avioanelor fara pilot poate ajunge la 5%, estimeaza şeful Departamentului Forţelor Aeriene Militare din cadrul „Rosoboronexport”, Serghei Kornev. În prezent, Statele Unite şi Israelul sunt principalii furnizori de drone pe piaţa mondială. China se apropie de cei doi lideri care, impreuna, controlează peste 70% din această piaţă, scrie Vocea Rusiei pe pagina sa electronica.


Baza dronelor ruseşti o constituie aparatele cu o greutate şi dimensiuni relativ mici destinate rezolvării unor misiuni tactice. Elaborarea unor drone de natura strategică si cu o autonomie de zbor de zeci de ore reprezinta obiectivul următoarei etape, care poate fi indeplinit numai pe baza experienţei acumulate.

În prezent, structurile de stat şi private caută pe piaţă mai mult aparate de dimensiuni mici sau medii, drept care creşterea diversităţii dronelor ruseşti poate furniza castiguri insemnate.  Sistemele T-10 „Eleron-10” şi „Orlan-10” sunt cateva dintre proiectele reuşite pentru aceasta categorie de avioane fara pilot. Greutatea la decolare este de 12-14 kilograme, timpul de patrulare este de câteva ore, ele putand transporta sisteme video si destul de sofisticate. Construcţia ambelor sisteme permite dezasamblarea dronei şi a sistemului de lansare pentru a putea fi mai uşor de transportat.

Din păcate, în armata rusă gradul de utilizare al dronelor este considerabil mai redus decât în alte ţări dezvoltate. Ca atare, militarii ruşi nu pot decat sa viseze la posibilităţile Statelor Unite şi ale Israelului care folosesc intens dronele pentru corecţia loviturilor de artilerie şi aeriene în timp real şi pentru distrugerea ţintelor punctiforme cu ajutorul armelor proprii, afirma sursa citata.

Însă situaţia se îndreaptă în două direcţii: creşte interesul armatei faţă de noile aparate şi cresc posibilităţile producătorilor care prezintă pe piaţă produse noi. În acelaşi timp, cresc şi posibilităţile aparatelor.