"Este inacceptabil ca firmele MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco şi DAF, responsabile pentru 90% dintre camioanele de tonaj mediu şi mare produse în Europa, să fie parte a unui cartel, în loc să concureze una cu alta", a declarat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager.

Cele cinci companii au fixat preţurile timp de 14 ani şi au obligat clienţii să suporte costurile pentru îndeplinirea standardelor de mediu, susţine Comisia Europeană, precizeaza agerpres.

MAN SE, subsidiară a Volkswagen, a scăpat de amenda de 1,2 miliarde de euro, întrucât a colaborat strâns cu autorităţile. Daimler şi DAF vor primi amenzi record, de un miliard de euro, respectiv 753 milioane de euro, în timp ce Volvo/Renault şi Iveco vor plăti amenzi de 670 milioane de euro, respectiv 495 milioane de euro.

Amenda depăşeşte precedentul record de 1,47 miliarde de euro din 2012, când şapte companii au fost amendate, deoarece au format un cartel pentru a fixa preţurile televizoarelor şi monitoarelor PC. Principalii şase producători europeni de camioane au fost verificaţi de Comisia Europeană în perioada 1997 - 2011.