Printre corporatiile financiare care vor fi sancționate figureaza Royal Bank of Scotland, JPMorgan Chase, Deutsche Bank, Credit Agricole, Societe Generale și HSBC.

Banca Barclays, care a raportat încălcările Comisiei Europene, va evita orice penalizare. Totodata, unele bănci au făcut o înțelegere cu Comisia Europeană în schimbul reducerii cu 10 la suta a cuantumului amenzii. Oficial, sancțiunile vor fi anunțate în decembrie 2013.

UE poate impune amenzi de până la 10% din veniturile totale anuale ale unei companii pentru încălcarea normelor antitrust. În cazul bancilor, cuantumul amenzilor este cel mai mic posibil, deoarece institutiile bancare acuzate de incalcarea legislatiei de libera competitie totalizeaza venituri în valoare de nu mai puțin de 16 miliarde de euro anual.

Nu este prima dată când bancile mari sunt implicate într-un scandal de manipulare a dobanzilor medii. Intre 2005-2009, bancile HSBC, UBS, JPMorgan, Deutsche Bank și altele au manipulat rata dobanzii medii LIBOR, iar ca rezultat au fost amendate cu peste 2,5 miliarde de dolari.