'Desigur, ar fi o măsură extremă şi sper sa nu se ajunga aici. Dar când a ratificat noul START, parlamentul rus degeaba a stipulat că desfăşurarea de elemente de apărare antirachetă ar putea deveni unul dintre motivele retragerii Rusiei din acest tratat', a spus Ozerov pentru presa locala. In opinia lui, aceste 'măsuri extreme' sunt posibile dacă Rusia va vedea că desfăşurarea de elemente antirachetă 'are un caracter ireversibil şi există o ameninţare reală la adresa securităţii ruse'.

Anterior, acţiunile NATO privind amplasarea de elemente ale scutului antirachetă în Europa de Est au fost comentate de purtătorul de cuvânt al preşedintiei ruse, Dmitri Peskov. Desfăşurarea scutului antirachetă american în România este o ''ameninţare'' pentru Rusia, iar Moscova adoptă contramăsuri împotriva apărării antirachetă a SUA în Europa, a spus oficialul de la Kremlin.

''Întrebarea nu este dacă vor fi luate, sau nu, măsuri; sunt luate măsuri pentru a menţine securitatea Rusiei la nivelul necesar. Daţi-mi voie să vă amintesc că însuşi preşedintele Putin s-a întrebat în mod repetat împotriva cui funcţionează acest sistem şi împotriva cui va funcţiona el în viitor?'', a continuat Peskov la o conferinţă de presă.

''Nu este nimic nou. Această activitate, acest proces de activare a sistemului de apărare antirachetă este bine cunoscut. Toate agenţiile noastre de resort, care se ocupă cu menţinerea apărării şi a securităţii ţării, sunt familiarizate cu aceste planuri'', a adăugat el.  

''La început au existat lungi explicaţii indicând o potenţială ameninţare cu rachete dinspre Iran. Ne amintim toţi bine acele declaraţii făcute la diverse summituri al NATO, de la Washington şi din capitale europene. Acum ştim că situaţia implicând Iranul s-a schimbat în mod esenţial. Însă întrebările puse în mod repetat de la Moscova, inclusiv cele din partea preşedintelui Putin, îşi păstrează relevanţa'', a mai spus Peskov.

Noul Tratat START a fost semnat în aprilie 2010, la Praga. Documentul obligă Rusia şi SUA să-şi reducă numărul de arme strategice ofensive desfăşurate şi nedesfăşurate. Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu a fost inaugurat joi în prezenta premierului Dacian Cioloş şi a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care se află cu acest prilej în România, precum şi a adjunctului Secretarului apărării al SUA, Robert Work, aminteste agerpres.