"Ameninţarea terorismului nuclear şi radioactiv rămâne una dintre cele mai mari provocări pentru securitatea mondială, iar ameninţarea evoluează fără încetare", au atras atenţia aceşti lideri într-un comunicat final la încheierea Summitului securităţii nucleare, organizat joi şi vineri de Barack Obama.

"Reafirmăm responsabilitatea fundamentală a statelor (...) de a menţine în permanenţă o securitate efectivă a tuturor materialelor nucleare şi radioactive, inclusiv a celor utilizate în armele nucleare, şi a instalaţiilor nucleare sub controlul lor", au menţionat liderii mondiali.

"Mai sunt destule de făcut pentru a împiedica organizaţiile nestatale să aibă acces la materiale nucleare sau radioactive ce pot fi utilizate cu intenţii nefaste", au adăugat ei.

Mai devreme, preşedintele Barack Obama a atras atenţia asupra ameninţării unui atac nuclear comis de jihadişti "nebuni" din cadrul grupării Statul Islamic şi a cerut o cooperare mai bună la nivel mondial pentru a întări securitatea atomică.

Liderul de la Casa Albă, care îşi va încheia în ianuarie la doilea mandat, este artizanul celui de-al patrulea Summit al "securităţii nucleare" pe care l-a înfiinţat în 2010 cu scopul de a încuraja statele să coopereze şi să împiedice "teroriştii" să obţină materiale nucleare ori să atace infrastructuri nucleare, aminteste agerpres.