De aproape doi ani, pe masura ce Occidentul incearca sa exercite presiuni asupra Rusiei din cauza pozitiei ei in conflictul din Ucraina, discurile antagonice si actiunile concrete devin tot mai dure, scrie Christian Science Monitor.

"Legaturile dintre Moscova si NATO au fost rupte, ambele parti au angajat o serie de jocuri de-a razboiul in apropierea granitelor dintre ele. Specialistii avertizeaza in privinta cresterii riscului aparitiei unor situatii neprevazute, cand, ca urmare a unei avarii sau a unei greseli, navele NATO si ale Rusiei, precum si avioanele lor de lupta pot deveni pretextul unui conflict militar international", apreciaza publicatia.

Temperatura discursurilor creste, se aud amenintari cu desfasurarea de forte armate permanente la granite. Exista pericolul reaparitiei situatiei din perioada celor 40 de ani de razboi rece. Acordurile convenite cu pretul unor eforturi uriase si care au pus capat cursei inarmarii nucleare intre SUA si URSS sunt acum amenintate, afirma autorul articolului.

In opinia lor, confruntarea are, deocamdata, un caracter demonstrativ, fiecare parte straduindu-se sa demonstreze siesi si altor popoare, ca nu are de gand sa cedeze. Toti liderii nutresc convingerea ca pot controla desfasurarea de armament si ca, in caz de necesitate, pot retrage intreg arsenalul dislocat. Dar procesul incepe sa dobandeasca o viata proprie si, la un moment dat, ar putea scapa de sub control.

Daca in domeniul armamentului strategic situatia este strict monitorizata, in ceea ce priveste rachetlee nucleare cu raza medie si mica de actiuni, lucrurile tind sa devina tot mai amenintatoare, apreciaza in continuare Chirstian Science Monitor. Ca raspuns la desfasurarea de catre Washington a sistemului american de aparare aeriana, Rusia intentioneaza sa amplaseze rachete Iskander in regiunea Kaliningrad, iar SUA au amenintat deja ca vor disloca rachete nucleare in Europa.

"Vine timpul celor care nu au scapat niciodata de imaginea si modul de gandire specific razboiului rece", concluzioneaza publicatia.

Continuand ideea, Der Spiegel estimeaza, la randul sau, ca amenintarile Pentagonului de a desfasura rachete cu incarcatura nucleara in Europa sunt periculoase inclusiv pentru Alianta Nord-Atlantica. "Simpla discutie despre armamentul cu raza medie de actiune are un caracter exploziv pentru coalitie", considera publicatia germana.

Daca Statele Unite se vor incumeta sa treaca la fapte, un astfel de pas ar putea arunca in aer NATO, consiera Der Spiegel.